AI schilderij

Als je meer opzoekt over AI, kom je wel eens termen tegen die niet zo makkelijk zijn. Daarom hebben we een verklarende woordenlijst voor je gemaakt.

  • AI: Machines die zelfstandig kunnen leren en handelen.
  • AI-model: Een programma dat met de hulp van algoritmes (zie hieronder) patronen kan herkennen en beslissingen kan nemen.
  • Algoritme: Een wiskundige formule. In programmeertaal is het een instructie, een stukje code, die helpt bij het analyseren van gegevens.
  • Bias: Vooroordelen hebben. Bias in AI komt voor als de data (de voorbeelden) waar een AI-systeem van leert niet goed de werkelijkheid weergeven, wat zorgt voor slechte (soms zelfs racistische of discriminerende) resultaten.
  • Deep learning: Machines die gebruikmaken van kunstmatige neurale netwerken’ om complexe taken uit te voeren. Zo’n neuraal netwerk bootst de werking van het menselijk brein na.
    Deep learning is een vorm van AI en specifieker van machine learning (zie hieronder).
  • Machine learning: Alle technieken waarmee machines door te oefenen zichzelf verbeteren bij het uitvoeren van taken.
    Machine learning is een vorm van AI.
  • Trainen: Een AI-systeem dingen aanleren door het data (voorbeelden) te geven.

Educatief materiaal (3de graad LO, 1ste graad SO)

Aan de slag met AI in de klas? Je vindt tof lesmateriaal op www​.brightbib​.be bij​‘Artificiële Intelligentie: slimme technologie’.

T rex koekje

AI foto’s

Woorden laten omzetten in een afbeelding wordt steeds makkelijker. Stel je voor, ik wil een afbeelding van Tyrannosaurus rex die een koekje eet’. Dan geef ik die tekst aan een AI-systeem zoals DALL‑E of Midjourney en dat maakt er dan een afbeelding van.

Leuk! Maar je moet ook oppassen. Er gaan veel van die foto’s rond op social media die net echt lijken, maar eigenlijk nep zijn. Soms gebruiken mensen ze om je dingen te doen geloven die helemaal niet echt gebeurd zijn. Tip: door te letten op kleine details kan je vaak zien dat de beelden nep zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de vingers tellen of kijken naar de oren of tanden. Daar zitten vaak foutjes in.

Spreekbeurt 1

AI bij ChatGPT

Je hoorde misschien al van ChatGPT. Dat is een chatbot die AI gebruikt om een menselijk’ gesprek te voeren. Dat leerde die door veel voorbeelden te krijgen. In dit geval: dingen die door mensen zijn geschreven op het internet. We noemen dat ook wel het trainen’ van AI.

Niet alles dat op het internet staat is waar. En ChatGPT kreeg enkel voorbeelden tot januari 2022. Dus af en toe kan ChatGPT fouten maken. Daarom zouden we ChatGPT niet je huiswerk laten maken. Maar zoek je een leuk onderwerp voor een spreekbeurt? Daarover kan ChatGPT gerust mee brainstormen!

Snoop dogg

AI voor liedjes

Beluister onze nieuwe hit: BOOM by AI ft Ice Cube Snoop Dogg.

Dit liedje over vulkanen lijkt net gezongen door Snoop Dogg, maar eigenlijk is het gemaakt met AI

De tekst is van ChatGPT. Wij gaven ChatGPT als opdracht: Schrijf voor ons een Ice Cube-liedjestekst over vulkanen’. Dan lieten we de tekst zingen door Snoop Dogg. Niet de echte, we gebruikten nog eens AI. We gaven de tekst aan FakeYou, een AI-systeem dat heeft geleerd hoe Snoop Doggs stem klonk door heel veel van zijn liedjes te analyseren.