Boogbrug

Leg eerst de twee grote hulpstukken en bouw er dan een brug op met de andere blokken. Durf jij op de brug te stappen zonder de twee hulpstukken? Probeer het eens. Zie je, makkie!

Je hebt heel wat soorten bruggen. Zo zijn er bijvoorbeeld hangbruggen, ophaalbruggen en boogbruggen. Jij bouwde die laatste. Als je op de top gaat staan, drukt jouw gewicht op het bovenste blok. Die drukkracht wordt naar de linkse en rechtse blokken ernaast verdeeld. Die oefenen dan weer kracht uit op de blokken daarnaast. Uiteindelijk vangen de steunpunten (de zijkanten van de brug) alles op. Die hulpstukken zijn dus nergens meer voor nodig.

Boogbrug illustratie

Boogbruggen in de natuur

Niet alleen de mens maakt boogbruggen, ook de natuur doet mee.

Wil je er heel veel zien op één plek? Ga dan naar het Arches National Park in de Verenigde Staten. Daar zijn meer dan 2000 natuurlijke bruggen. Wind, water en ijs vormden ze over miljoenen jaren tijd.

Boogbrug natuur
Aquaduct

Boogbrug bij aquaduct

Ook de Romeinen hadden door dat zo’n boogbrug goed werkt. Je ziet ze dan ook terug in de aquaducten die ze bouwden. Met die aquaducten vervoerden de Romeinen water naar steden.