Kan jij de ring naar de andere kant brengen zonder een fout te maken? Elke keer als je de buis aanraakt, sluit je de stroomkring en loopt er elektrische stroom door. Dat komt omdat zowel de buis als de ring van metaal zijn en dus goed de stroom geleiden. We noemen ze ‘geleiders’. Zo komt er een fout bij op de teller.
Onderweg kom je ook enkele andere materialen tegen. Sommige daarvan zijn geleiders (niet raken dus!), maar op andere kan je even pauze nemen. Het zijn ‘isolatoren’ en geleiden dus slecht de stroom.
Van links naar rechts zijn dit de materialen:
- Aluminium (geleider)
- Eik (isolator)
- Acrylaat, beter bekend als Plexiglas (isolator)
- Hardweefsel, een soort kunststof (isolator)
- Koper (geleider)
- PVC (isolator)
- Messing (geleider)
Educatief materiaal (3e graad LO, 1e en 2e graad SO)
Deze kennis komt goed van pas als je aan de slag gaat met de micro:bit. Dat is een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert. In het ‘micro:bit’-project leer je hoe je dit samen met je leerlingen kan doen. Surf naar www.brightbib.be of scan de QR-code.
Geleidende bacteriën in je smartphone?
In je smartphone zitten geleidende materialen zoals koper of zilver. Maar als je smartphone stukgaat, wordt maar een deel daarvan gerecycleerd. De rest belandt op de afvalberg. Het zou dus beter zijn om die metalen te vervangen door bio-afbreekbare bacteriën!
Dat zijn Belgische wetenschappers volop aan het onderzoeken. Kabelbacteriën leven op de zeebodem en kunnen, net als metalen, stroom geleiden. Binnenkort gooi je dus misschien je kapotte smartphone gewoon op de composthoop.