Gitaren en trillende snaren

Zie je de golven die de snaren maken na het tokkelen? Normaal trillen snaren zo snel dat je het niet kan zien. Waarom hier dan wel?

Tegen de zwarte achtergrond van de trommel zie je de zwarte snaren niet. Je ziet ze alleen als er een witte lijn passeert. Dat levert een reeks losse foto’s” op. Jouw hersenen combineren die tot één vloeiende beweging, waarbij ze de zwarte, lege” beelden schrappen. Je ziet de snaren dus trager bewegen dan in werkelijkheid.

Span de snaren ook eens op met de pedaal. Dan trillen ze nog sneller en klinken ze hoger.

Hall of Fame Gitaren en trillende snaren 2

Educatief materiaal (LO)

Hoe werkt een gitaar? Hoe krijg je verschillende tonen uit een snaar? Hoe versterk je het geluid van de snaren? De kinderen gaan zelf op zoek naar de antwoorden in het project Stemmige sterren’. Meer info op www​.brightbib​.be.

Zingen

Trillingen van je stem

Ook jij maakt geluid door je stembanden te laten trillen. Bij jongens worden de stembanden langer. Daardoor trillen ze langzamer en wordt de toon van hun stem lager. Zo krijgen jongens dus de baard in de keel’.

Oor

Trillingen in je oren

Trillingen planten zich voort in de lucht en bereiken het trommelvlies in je oor. Dit dun velletje gaat ook trillen. Die trillingen worden doorgegeven, helemaal tot aan je binnenoor. Daar zet de gehoorzenuw de trillingen om in signalen, die naar je hersenen worden gestuurd. Zo hoor je geluid!

Blauwe vinvis

Trillingen van blauwe vinvissen

Deze indrukwekkende dieren maken geluiden die wij niet kunnen horen. Blauwe vinvissen hebben een speciaal soort stembanden, die héél langzaam kunnen trillen. Daardoor zijn de tonen te laag voor het menselijk gehoor.

Deze lage tonen reizen ook ver in het water. Zo kunnen ze met elkaar praten op wel 1000 km afstand. Ten minste als er geen grote schepen in de buurt varen. Die maken namelijk héél veel lawaai, waardoor blauwe vinvissen elkaar niet meer horen.