Horen of zien?

Hall of fame Horen of zien 4

Geluid komt je oor binnen als golven. Hoor je een hoge toon? Dan komen er korte golven in je oor aan. Bij een lage toon zijn dat lange golven.

Meestal kan je die golven niet zien. Maar hier wel! Bij sommige toonhoogtes zie je water opspatten. Hoe komt dat? Omdat de golven dan exact lang genoeg zijn! De geluidsgolven bereiken het einde van de buis en kaatsen op het perfecte moment terug. Die teruggekaatste golven gaan de andere golven versterken of verzwakken op bepaalde plekken. En zo krijg je een staande golf.

Je herkent deze aan de typische knopen (punten die stilstaan) en buiken (punten die het meest op en neer bewegen). In deze buis van Kundt zie je de buiken als opspattend water.

Golven 1

Staande golven bij een springtouw

Als twee mensen elk een eind van een springtouw nemen, kunnen ze ook een staande golf maken. De ene mag niet bewegen, de andere zwiert op en neer. Waar het touw bijna niet beweegt, zit een knoop. Waar de boog in het touw het grootst is, zit een buik.

Kan jij zo drie buiken maken? 

Gitaar

Staande golven bij een gitaar

Door op de snaren van een gitaar te tokkelen, creƫer je ook staande golven.

Een korte snaar klinkt hoger dan een lange snaar. Als je ze doet trillen, ontstaan er kortere golven.

Staande golven in een microgolfoven

Waarom draait je eten rond in een microgolfoven?

Je verwarmt je eten met microgolven. Ook dat soort golven botst tegen de wanden en kaatst terug. Daardoor ontstaan er staande golven. Op vaste plekken vind je dus knopen en buiken. Waar buiken zijn, wordt het heet. Op de knopen blijft het koud. Een pannenkoek waarvan een deel nog koud is? Dat is niet zo lekker. Daarom draait de plaat rond. Zo wordt alles even warm.

Microgolfoven