Wat doet de tijd met jou? En wat met dieren, planten of schimmels? Er zijn veel effecten en gebeurtenissen die te traag gaan om goed te kunnen zien. Maar als je een timelapse-film maakt, kan je ze toch zichtbaar maken. Dat doe je simpelweg door beelden te maken en die versneld achter elkaar af te spelen.
Zo kan je hier door verschillende levensstadia van dieren, planten en schimmels scrollen. Je ziet hoe een rups eerst in een pop en dan in een vlinder verandert, of hoe een zaadje uitgroeit tot een plant.
Levensstadia bij parasieten
Een parasiet is een beestje dat alleen overleeft in of op een gastheer. Hoeveel parasieten ken jij? Noem er zoveel mogelijk op.
Het leven van een parasiet is niet zo simpel. Om van een ei naar een volwassen parasiet te gaan, hebben ze soms verschillende gastheren nodig. Ze kunnen dan ook heel ingewikkelde levensstadia hebben.
Neem nu de lancetleverbot. Dit platwormpje moet van dier tot dier springen om zijn leven te kunnen leiden. En daar heeft hij gemene trucjes voor!
Lekker warm genesteld in de uitwerpselen van koeien (of andere grazende dieren), start de lancetleverbot aan zijn leven als een eitje. Slakken komen langs en eten die kaka samen met de eitjes op. In het lichaam van de slak komen er dan kleine larves uit de eitjes. Die verlaten de slak weer als kleine slijmballetjes. En laat dat nu net een delicatesse voor mieren zijn.
Nadat ze zijn opgegeten door mieren, worden de platwormen dodelijk. De meeste zullen in het achterlijf van de mier blijven, maar 1 platworm neemt het brein van de mier over. Het beveelt de mier om bovenop de top van een grasspriet te gaan zitten. Daar moet de mier dan wachten op zijn dood… Nadat hij verorberd is door koeien, kunnen de platwormen dan eitjes leggen en begint de hele cyclus opnieuw.