Kleurrijke ijskristallen

PUUR Ijskristallen 4

Zie jij ijskristallen verschijnen in allerlei kleurtjes? Dat kan dankzij gepolariseerd wit licht. Gepolari-watte… wat is dat nu weer? Geen zorgen, we leggen het uit.

Wat is gepolariseerd licht?
Beeld je in dat je in een auto meerijdt op een straat vol putten. Je gaat steeds rechtdoor, maar ondertussen schud je alle kanten op: van links naar rechts, op en neer. Dat doen lichtstralen ook. Ze gaan rechtdoor, maar trillen tegelijk alle kanten op. Lichtstralen die slechts in 1 richting trillen, noemen we gepolariseerd licht’.

En wit licht dan?
Wit licht is eigenlijk een mix van alle kleuren.

Waarom hebben de ijskristallen een kleurtje?
Onder de ijskristallen schijnt zo’n gepolariseerd wit licht. Dat gaat door de ijskristallen. De ijskristallen buigen al die kleuren licht in verschillende richtingen af. Het licht gaat ook telkens in een andere richting trillen.

Hou je de groene polarisatiefilter recht voor je? Dan komen er enkel de kleuren licht door die op en neer trillen. Draai je de filter een kwartslag? Dan komen er enkel de kleuren licht door die van links naar rechts trillen. Daardoor verschijnen nieuwe kleuren als je met de filters draait.

Draai je twee polarisatiefilters ten opzichte van elkaar?
Dan zie je plots dat het donker wordt. De ene laat dan enkel kleuren licht door die op en neer trillen, maar de andere enkel kleuren licht die van links naar rechts trillen… en dan komt er natuurlijk geen licht meer door.

Zonnebril

Polarisatiefilter in gepolariseerde zonnebrillen

Om te skiën draag je best een gepolariseerde zonnebril. In de glazen zit namelijk een polarisatiefilter. Die houdt een bepaalde soort lichtstralen tegen. Namelijk de gepolariseerde lichtstralen die zorgen voor een storende schittering in je ogen wanneer de zon op de sneeuw schijnt.