Magnetisch zweven

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een zwevende bal.

Dat zweven noemen we magnetische levitatie’, of kortweg maglev. Je hebt er enkel een magneet (in de bal) en een elektromagneet (in de koker) voor nodig. Een magneet is altijd magnetisch. Een elektromagneet is enkel magnetisch als je er stroom doorstuurt. Die kan dus aan- en afgezet worden.

Hou de bal nu onder de koker. Tadaaa, hij zweeft!

Wat gebeurt er nu precies?

De zwaartekracht trekt de bal omlaag. Maar de aantrekkingskracht tussen de magneet en de elektromagneet trekt de bal omhoog. Een sensor in de koker detecteert het als de magneet te dicht bij de elektromagneet komt. Dan gaat de elektromagneet uit. De aantrekkingskracht verdwijnt en de bal zakt. De elektromagneet gaat dan weer aan en de bal gaat weer omhoog. En dat gebeurt opnieuw en opnieuw… Doordat de elektromagneet razendsnel aan en uit gaat, blijft de bal zweven.

Magnetisch zweven 1
Magnetisch zweven 2

Als oplettende bezoeker merkte je misschien wel dat de bal aan de koker zelf blijft hangen als je die ertegen houdt. Hoe kan dat als de elektromagneet uit gaat als je te dicht komt?

Dat komt simpelweg omdat in de elektromagneet ijzer zit. Daar blijft de magneet in de bol aan hangen als hij te dicht bij komt.

Maglev trein

Maglev bij treinen

Er bestaan treinen die 10 cm boven de rails zweven. Deze maglev-treinen zoeven boven een spoor van elektromagneten. Geen wrijving meer van metaal op metaal, dus de treinen kunnen veel sneller gaan. De snelste haalt zelfs 603 km per uur!