Lukt het jou om over de kromme lijn te lopen met de kijker? Makkelijk is het niet. Links is rechts en rechts is links..
Dat komt omdat er driehoekige glazen blokjes in de kijker zitten. Die noemen we prisma’s. Wanneer lichtstralen op een prisma vallen, ‘breekt’ dat licht. Dat wil zeggen dat het licht afbuigt. Dat afgebogen licht komt in je oog. Je hersenen hebben niet door dat het is afgebogen. Die denken dat licht alleen maar rechtdoor kan, dus dat het licht van de andere kant komt. Dat zorgt ervoor dat je door het linkerprisma je rechtervoet ziet, en omgekeerd. Gek hé?
Iets gelijkaardigs gebeurt bij water. Stel: er ligt een muntje in een bad. Het licht dat op het muntje weerkaatst, breekt bij het wateroppervlak en valt dan in je oog. Je grijpt naast het muntje als je het wil pakken, omdat je hersenen denken dat het licht van een andere plek komt.
Zonder prismakijkers:
Met prismakijkers:
Lichtbreking voor klimmers
Soms hebben klimmers ook een prisma-bril op. De prisma’s daarin breken het licht van boven hen richting je oog. Zo kunnen ze zien wat er boven hen gebeurt zonder hun hoofd steeds omhoog te moeten draaien. Dat bespaart hen wat nekpijn.
Lichtbreking voor regenboogkleuren
Welke kleur heeft zonlicht? Denk jij wit? Dat klopt! Denk jij aan een andere kleur? Dan heb je ook een beetje gelijk!
Dat witte zonlicht is eigenlijk een mix van alle kleuren. Dat ontdekte de bekende natuurkundige Isaac Newton toen hij met zijn prisma’s speelde. Zo’n prisma kan het witte licht breken in alle kleuren van de regenboog.