Vacuümstolpen

Vacuumstolpen 3

Wat is de wetenschap erachter?

Op tafel staan twee speciale stolpen: je kan ze vacuüm’ zuigen. Dat wilt zeggen dat je alle lucht eruit zuigt. Het pijltje van de drukmeter staat dan ongeveer op ‑1 bar.

Bij de ene stolp hoor je de bel rinkelen als er lucht in de stolp zit. Maar zuig je de lucht eruit? Dan hoor je niets meer.

Dat komt omdat geluiden eigenlijk trillingen zijn. Die trillingen hebben lucht, water of een andere stof nodig zijn om zich te verplaatsen. Als je alle lucht uit de stolp zuigt, dan kunnen de trillingen zich niet meer verplaatsen. De bel rinkelt nog wel, maar de trillingen bereiken je oor niet meer.

Bij de andere stolp zie je het vlaggetje wapperen als er lucht in de stolp zit. Maar zuig je de lucht eruit? Dan hangt het stil.

Dat vlaggetje wappert omdat de ventilator er luchtdeeltjes naar blaast. Die botsen tegen de vlag en daarom beweegt het. Als er geen luchtdeeltjes meer zijn, botst er niets en beweegt het niet.

Je vraagt je misschien nog af of er hélemaal geen lucht meer zit in de stolpen? Nee, er blijven steeds enkele luchtdeeltjes achter. Het is dus geen perfect vacuüm, maar gelukkig wel goed genoeg om het effect te horen en zien.

Educatief materiaal (LO)

Wanneer hoor je geluid en wanneer niet? Ontdek meer over geluid in de klas met het project Stemmige sterren’ op www​.brightbib​.be.

Ruimte explosie

Vacuüm bij ruimtefilms

Keek jij al eens naar films die zich afspelen in de ruimte? Dan hoorde je waarschijnlijk wel luide knallen bij spectaculaire ontploffingen. 

Nu weet je dus dat dat onzin is. Het merendeel van de ruimte is een vacuüm. Daar is het doodstil, zelfs als er iets ontploft.

Vacuumverpakking eten 2

Vacuüm bij voeding

Wil je eten langer bewaren? Dan kan je het vacuüm verpakken. Er zit dan (bijna) geen lucht, en dus ook geen zuurstof, meer in de verpakking. Dat voorkomt de groei van bacteriën die zuurstof nodig hebben om te overleven en zich voort te planten.

Je moet wel oppassen, want sommige bacteriën hebben geen zuurstof nodig. Bewaar je eten dus steeds koel.