Warmtecamera

Welke delen van je lichaam zijn het warmst? Dat kan je met het blote oog niet zien, maar met een warmtecamera wél! Zo’n camera maakt warmte, of beter gezegd infrarode straling, zichtbaar.

Dat doet het door de straling op te vangen en die om te zetten in een elektrisch signaal. Die signalen worden in een bepaalde kleur getoond op het scherm. Als iets warm is, zie je het als een lichte kleur (geel-wit). Als iets koud is, zie je het als donker (paars-zwart). Is het tussenin? Dan zie je het als rood.

Naast het scherm zie je ook groene metalen figuren. Die worden gekoeld. Als je je hand op zo’n vorm legt, geeft je hand warmte af aan het metaal. Zo wordt je huid daar koud en zie je een coole tattoo op het scherm!

Kleurgradiënt 2

Wat zijn die druppeltjes op de groene figuren?

Dat is geen zweet van je voorganger, maar gewoon water. De warme lucht komt plots tegen iets heel kouds. De waterdamp in de lucht wordt dan door het verschil in temperatuur vloeibaar. Net zoals op de spiegel wanneer je net een warm bad of douche hebt genomen. Dat noemen we condens.

Warmtecamera 5
Warmtecamera 6

Warmtecamera’s tegen virusverspreiding

Tijdens de coronapandemie installeerden sommige ziekenhuizen een warmtecamera aan de inkom. Zo konden ze zien of patiënten of personeel een verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Die kan wijzen op een besmetting met het virus. Iemand met koorts werd meteen aangespoord om contact op te nemen met de huisarts.